Moj najnovejši avtorski koktajl – A Pumpkin Appeared

Oktobra letos sem se prijavil na tekmovanje “Savortails – Highlight Your Spirit”, ki bo potekalo novembra v Atenah. Vzel sem ga kot priložnost, da nadgradim idejo, ki jo kujem že več kot leto dni, in skozi svoj koktajl predstavim svojo domačo regijo – Štajersko. Poleg dobrega vina imamo Štajerci še en izdelek, ki popolno ujame občutek jeseni – bučno olje. Domačini dobro poznamo sladico z vanilijevim sladoledom, nežno prelito z bučnim oljem. Nenavadna, a izjemno okusna kombinacija, ki me je navdihnila za moj novi avtorski koktajl – A Pumpkin Appeared.

Fotografija končnega izdelka v kompoziciji z nekaj glavnimi sestavinami.

Bučno olje v koktajlu? 😲

Največji izziv je bil, kako mastno bučno olje prenesti v koktajl. Zaradi tega sem več kot leto eksperimentiral z različnimi tehnikami, dokler se po vrnitvi z izobraževanja v Barceloni nisem odločil poskusiti s tehniko imenovano “fat washing” – postopkom, pri katerem se aroma maščobe (v mojem primeru bučnega olja) prenese v alkohol brez mastnega občutka v ustih. Ker sem želel, da okus buče ostane v ospredju, sem kot osnovo izbral nevtralno vodko. Tako je nastala vodka z oreškasto noto bučnega olja, ki je postala temelj moje pijače.

Postopek priprave vodke z okusom bučnega olja. Na fotografiji sta dva različna poskusa enake tehnike s tem, da je ena infuzirana dvakrat za močnejši okus.

Ustvarjanje jesenskega pridiha 🍂

Seveda buča ni edini okus, ki nam pričara jesen. Koktajl sem dopolnil še z domačim vanilijevim sirupom, ki je ustvaril tekočo različico znane sladice, a v bolj uravnoteženi, pitni obliki. Že ta kombinacija mi je bila zelo všeč, a manjkala je še sadna svežina. Sprva sem razmišljal o jabolku, a sem se na koncu odločil za hruško, ki je dodala ravno prav sladkobe in kislosti. Na tekmovanju je bilo potrebno uporabiti en izdelek znamke Savortails, zato sem izbral njihov Pear Soda, ki se je izkazala za popolno dopolnilo moji jesenski ideji. Za zaključek sem dodal še nekaj kapljic svežega limoninega soka, da sem okus dodatno zaokrožil. Za dekoracijo sem izbral nekaj rezin sveže hruške, sveže nariban muškatni orešček in eno cimetovo palčko za tisto zadnjo piko na i moje jesenske kreacije.

Končni produkt 🥰

Ta izkušnja mi je pokazala, da so najboljši okusi pogosto tisti, ki jih že poznamo – samo pogledati jih moramo z novega zornega kota. Zame je bil A Pumpkin Appeared način, kako sem lahko tradicijo domače Štajerske predstavil v sodobni obliki in jo delil z ljudmi iz različnih koncev sveta.

Avtorski poster, ki sem ga naredil za predstavitev mojega novega koktajla.
Deli ta članek